Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012

Μοναστήρι της Παναγιάς της Κορώνας.!!!!

Στο ανατολικό τμήμα της Νότιας Πίνδου, στον ορεινό όγκο των Αγράφων και πάνω από τον κάμπο της Καρδίτσας, σε μια κατάφυτη από βελανιδιές και καστανιές πλαγιά, βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγιάς της Κορώνας, που τιμά το Γενέθλιον της Θεοτόκου.

Η ιστορία της Ιεράς Μονής αρχίζει τον 12ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1123, όταν βρίσκεται με θαυμαστό τρόπο η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Κορώνης, και γίνεται αιτία της ιδρύσεως της Ι. Μονής.

Η Μονή καταστρέφεται από βαρβαρικές επιδρομές τον 16ο αιώνα και ξαναχτίζεται αμέσως. Από το κτιριακό συγκρότημα αυτό σήμερα σώζεται μόνο το Καθολικό, το οποίο διατηρείται σε άριστη κατάσταση.
Το Καθολικό είναι αφιερωμένο στο Γενέθλιον της Θεοτόκου και ανήκει στον αθωνικό τύπο.
Το τέμπλο είναι έργο αρχών του 1700 και έχει φιλοτεχνηθεί από λαϊκούς ξυλογλύπτες, με πιθανή καταγωγή από την Ήπειρο. Θεωρείται από τα καλύτερα του Θεσσαλικού χώρου. Είναι πλούσια διακοσμημένο από το φυτικό και ζωϊκό βασίλειο.
Από τη Μονή βλέπει κανείς όλο τον θεσσαλικό κάμπο.

1 σχόλιο:

  1. Θέλω νὰ ἐκφράσω τὰ υερμὰ καῖ είλικρνῆ στγχαρητήριά μου διὰ τὴν σελίδα αύτὴ καὶ ίδίως γιὰ τὴν ὀρθὴ ὀνομασία Μονὴ Κορώνας. Ἔχω δημοσιεύσει κι ἐγὼ στὴν ἐφημερίδα ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ Τρικάλων στὶς 4,5,6,7 Δεκ.2008 καὶ εἰς τὴν ἐφημ ΜΕΟΣ ΑΓΩΝ Καρδίτσας 28,30 Δεκ.2008 καῖ 3,4,Ἰαν.2009, ἐκτενὲς ἄρθρο μου μὲ τίτλο "περὶ τὴν όνομασία: Ἱερὰ Μονῆ Κορώνας ἢ Κορώνης;' στὸ ὁποῖο ὑποστηρίζω τὴν ὀνομασία ΜΟΝΗ ΚΟΡΩΝΑΣ. Πολυχρόνης Νταλάσης,Εκπαιδευτικό,Μουσικοδιδάσκαλος,Συγγραφέας,Λαογράφος,Οφφικιυχος Ἄρχων Πρωτοψάλτης Ἱ.Μ.Τρὀκκης & Σταγῶν

    ΑπάντησηΔιαγραφή