Σελίδες

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ.!!

«Φωτί σου λαμπρυνομένη των Κυθηραίων η νήσος, και την λαμπράν εορτήν σου πανηγυρίζουσα πόθω, Παρθένε χαίρε Μαρία, εν ευφροσύνη βοά σοι»


Το νησί των Κυθήρων, όπως με τα ωραία αυτά λόγια περιγράφει ο Ιερός Υμνωδός στο Εξαποστειλάριο της εορτής της Μυρτιδιώτισσας, λούστηκε και εφέτος από το λαμπρό φως της Παναγιοφάνειας και φόρεσε για ακόμη μια φορά τα γιορτινά του για να τιμήσει με την προσήκουσα λαμπρότητα την ετήσια πανήγυρη της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, πολιούχου, προστάτιδος και εφόρου της νήσου, που αποτελεί το καύχημα και το alter ego κάθε Κυθηρίου όπου γης ευρισκομένου.

Επίκεντρο του πάνδημου εορτασμού το Ιερό Προσκύνημα της Μυρτιδιώτισσας, όπου ευρέθη και φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός το ιερότερο κειμήλιο των Κυθήρων και ένα από τα ιερότερα όλης της Χριστιανοσύνης, η θαυματουργή Εικόνα της Θεοτόκου, που λόγω της κατάφυτης από μυρτιές τοποθεσίας που βρέθηκε, αποκλήθηκε Μυρτιδιώτισσα.

Κάθε χρόνο στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου χιλιάδες Κυθήριοι, ακόμα και από τη μακρινή Αυστραλία και Αμερική, αλλά και προσκυνητές από όλη την Ελλάδα, κατακλύζουν το Ιερό Προσκύνημα της Μυρτιδιώτισσας και συμμετέχουν με ευλάβεια και κατάνυξη στις Ιερές Ακολουθίες.

Φέτος, προσκεκλημένοι συνεορταστές του επιχωρίου Μητροπολίτου, Σεβασμιωτάτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, ήταν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ και Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, ο οποίος και χοροστάτησε του Πανηγυρικού Εσπερινού και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Να σημειωθεί ότι στην περιφέρεια του Αγίου Χαλκίδος τιμάται ιδιαίτερα η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα στη γυναικεία Ιερά Μονή Μυρτιδιωτίσσης Πάλιουρας Διρφύων, που θεμελιώθηκε από τον Σεβ. Χαλκίδος το 2010, ενώ πανηγυρίζεται λαμπρώς και στους Ι. Ναούς του Αγ. Νικολάου και της Αγίας Παρασκευής (πολιούχου) Χαλκίδος από τους εκεί κατοικούντες Κυθηρίους που έχουν προς τούτο αφιερώσει περικαλλείς εικόνες και προσκυνητάρια της Θεομήτορος των Μυρτιδίων.

Μετά τον πανηγυρικό Εσπερινό τελέστηκε κατανυκτική Ιερά Αγρυπνία στο παλαιό καθολικό της ευρέσεως της Αγίας Εικόνος.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκαν ο Όρθρος και η Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, ο οποίος κήρυξε το Θείο Λόγο σχετικά με το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και την τιμή που της αποδίδεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία.




Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα η Ιερά Λιτανεία της Θαυματουργού Εικόνος της Μυρτιδιωτίσσης, την οποία συνόδευσε τιμητικό άγημα του Πολεμικού Ναυτικού από την Βάση των Κυθήρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου